Dag 9 en 10 – 26-27 mei

Gisteravond zijn we om half 8 opgehaald en naar de plek gebracht waar onze nachtbus om half 9 zou vertrekken. Precies op tijd, wonderbaarlijk genoeg. We hadden gehoord dat de Peruanen nog wel eens te laat konden komen, dus daar hadden we ons eigenlijk op voorbereid. Eenmaal in de bus kregen we diner; rijst met kip en een ondefinieerbare saus, een soort gelly fruit en een stukje groentetaart. Ik besef me net dat we verder nog weinig verteld hebben over het eten in Peru. Je kan hier vrijwel geen gerecht bestellen waar geen groente in zit. Groentes zijn hier heilig en ontzettend lekker. Alles komt vers uit de buurt. Superfoods zoals quinoa worden hier vrijwel overal geserveerd en je kan er mee ontbijten (bijvoorbeeld door de yoghurt, dan is het een soort van gepoft), lunchen en dineren (met name salades, maar ook als vervanging van rijst). Je kan hier als vegetariër echt uit je dak gaan, terwijl ik had verwacht dat vlees meer centraal zou staan. Daarnaast is de aardappel ook een nationale trots, te verkrijgen in allerlei soorten en maten en in allerlei varianten, bijvoorbeeld aardappels die een bepaald proces zijn doorgegaan en daardoor zo hard als een steen zijn geworden. Deze moet je eerst 3 uur in warm water doen voor je ze verder kunt bereiden. Laten we over de verschillende soorten kruiden maar niet beginnen, dat zijn er werkelijk waar teveel om op te noemen.

Maargoed, terug naar de bus. We waren versleten dus na het eten lekker proberen te gaan slapen. We zouden nog dieper de bergen in gaan, dus het werd buiten kouder en kouder. Helaas voor ons houden de Peruanen niet van kou tijdens het slapen, dus de verwarming in de bus ging op 50. Baaaah! Na een bloedhete busrit waren we blij dat we in Cusco aankwamen. We werden weer opgehaald en naar ons hotel gebracht, El Balcòn, midden in het historische centrum van de stad, wel aan een rustige straat en met een mooie patio. We werden warm ontvangen met een kop coca thee. We konden eigenlijk pas vanaf 12 uur inchecken, het was toen half 8 sochtends, maar de kamer was al vrij dus werd in sneltreinvaart schoongemaakt. We hebben een leuke kamer, helemaal wit met dikke muren, een nisje bij het raam en luiken als ‘voordeur’. Het doet ons een beetje denken aan de trullo waar we afgelopen jaar in Zuid-Italië in verbleven. We waren best gesloopt door de busreis, dus eerst even gerelaxt op de kamer. Maar na een tijdje kregen we trek en besloten Cusco een beetje te gaan verkennen. Het hoofdplein van de stad, Plaza de Armas, ligt op 5 minuten loopafstand. Al snel merkten we dat het druk, heeeeeul druk was. Er was een soort mis gaande op het plein met een hoop bombarie en kermis, later bleek het een week te zijn voor de viering van bepaalde geloofsdingen. We liepen met de massa’s mensen mee de straten door, op naar een ander groot plein. Hier bleek ‘la fiesta de chiriuchu’ aan de gang te zijn, het feest van de (pikante) cavia’s. Er was een gigantische markt met overal gebakken cavia’s. We waren op zoek naar iets te eten, maar vonden dit er toch niet zo aangenaam uitzien. Uiteindelijk belandden we bij een café aan het Plaza de armas waar we een broodje hebben gegeten. Daarna zijn we teruggelopen naar het hotel en hebben we een kleine siësta gehouden, dat mocht wel na een nacht met niet zoveel slaap. Aan het einde van de middag zijn we wat pisco sour gaan drinken en later lekker uit eten geweest om daarna weer op tijd in bed te belanden.

De dag erna werden we om 7:30 uur opgehaald door Juan die ons een privetour door de heilige vallei zou geven. Hier speelde een belangrijk deel van het leven van de inca’s af en er zijn ook veel ruïnes te vinden. We begonnen onze tocht bij de ruïnes van Pisaq, wat bizar groot allemaal! We vroegen ons direct af hoe mensen dit hebben kunnen maken en het is wonderbaarlijk dat er nog zoveel intact is. Maar toch zien we er zo weinig van. Volgens Juan wordt er wel wat onderzoek naar gedaan maar dit is voornamelijk gebaseerd op de verhalen die mensen vertellen; echt veldonderzoek wordt er niet gedaan. Wat zou er allemaal nog meer verstopt liggen tussen de bergen en onder het vele groen? Na het bezoek aan de ruïnes hebben we de markt van Pisaq bezocht. Helaas niet de Indianen markt, want die is alleen op zondag, dit was voornamelijk gericht op toeristen maar niet minder leuk.

We stapten de auto weer in en met een aantal foto momenten onderweg bracht Juan ons naar de andere kant van de vallei, naar Ollantaytambo. De vallei is overigens zo’n 60 km lang en wordt gevoed door verschillende rivieren vanuit de bergen. Het enige gewas dat er verbouwd wordt, is maïs. Door de slingerwegen langs de bergen duurt het wel wat langer voor je van de ene kant van de vallei naar de andere kant bent gereden. We waren rond 12 uur bij de ruïnes van Ollantaytambo die we bezocht hebben en daarna zijn we wat gaan eten. Inmiddels was het 2 uur toen we klaar waren en onze weg vervolgden naar de zoutmijn van Salineras. Heel bijzonder, een groot terrein met terrassen waaruit zout gewonnen wordt. De baden zijn normaal echt wit wit, maar doordat er wat regen was gevallen een paar dagen terug waren ze wat roodachtig geworden. Heel leuk om te zien. Na de zoutmijnen zijn we doorgereden en een aantal fotoplekken verder stopten we bij ‘Tika Huerta’, een plek waar men handgemaakt textiel produceert en kleur met allerlei producten uit de natuur. We kregen een uitleg: de wol, van schapen maar ook van lama’s en alpacas, wordt eerst gewassen en schoongemaakt en daarna gekleurd met bijvoorbeeld een soort lavendelachtig kruid, of de witte bolletjes van een cactus die een rode kleur geven als je ze uitknijpt. Door het gebruik van weer andere producten als het sap van een limoen kunnen ze de kleuren lichter of donkerder maken waarna er gesponnen kan worden. De vrouwen waren druk aan het werk om onder andere prachtige kleden, sjaals en handschoenen te maken. Erg bijzonder om te zien en nu te weten hoe de textiel gemaakt kan worden.

Inmiddels zijn we weer terug bij het hotel en krijgen we straks een briefing voor de vierdaagse Inca jungle trail die morgen gaat beginnen. In 4 dagen gaan we met het doen van allerlei activiteiten naar Machu Picchu, spanneeeeeeend! We hebben er super veel zin in, maar zijn wel een beetje zenuwachtig, haha!

¡Hasta la próxima! F&F

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s